Wat is de prijs van kunstgras?

Waarom zou u kunstgras leggen?

Kunstgras wint meer en meer aan populariteit! Waar het vroeger alleen gebruikt werd voor kleinere oppervlaktes zijn er nu al tal van voorbeelden waar het voor alle doeleinden gebruikt wordt. Het gebruik van kunstgras voor tuinen en recreatie groeit 10% tot 15% wereldwijd!

Zo zien we dat zowel jongere en oudere gezinnen met een drukker tijdschema voor kunstgras kiezen.  De kostprijs van kunstgras is wel groter bij installatie dan bij natuurlijk gras. Doorheen de jaren zult u de prijs van kunstgras zeker terug verdienen. U zal het niet alleen in uw portefeuille merken, maar ook uw gemoedsrust zal vele malen beter zijn. Doordat u niet meer constant moet bezig zijn met wie en wanneer u uw gazon nu zal moeten afrijden.

Maar de voordelen kunnen niet over het hoofd gezien worden. Hieronder geven wij enkele van de vele voorbeelden:

– Geen water meer geven bij een droge zomer
– Uw gazon niet meer bemesten
– Altijd een mooie groene tuin
– Uw kinderen komen niet meer vuil binnen na het buitenspelen
– Geen vuil of grassprietjes niet meer in uw zwembad
– Geen dure tuinman meer die regelmatig moet langskomen
– Meer vrije tijd voor familie en hobby’s
– Geen gebruik van herbiciden
–  …

Klanten vertellen ons soms dat hun tuin na de installatie van kunstgras, het hele jaar door een verlengde van hun woonkamer werd! Waar vroeger de drempel naar hun natte tuin bij slecht weer of in de winter heel ver lag, gaan ze nu veel rapper de tuin in.

Natuurlijk brengt alles wat voordelen heeft, ook nadelen met zich mee. Hoe hard we ook ons best zullen doen, de heerlijke geur van versgemaaid gras kunnen we voorlopig nog niet in onze producten verwerken.

Wat is nu bepalend voor de prijs van kunstgras?

Kunstgras kunt u op de markt vinden in vele prijsverschillen. De prijs van uw grasmat zit hem natuurlijk ergens! Zo is er de keuze op welke ondergrond u uw kunstgras wilt plaatsen. Wanneer er bij een bestaand gazon eerst de bovenlaag nog moet verwijderd worden, en er daarna nog moet uitgegraven worden. De prijs van kunstgras hoger zal liggen dan wanneer u kunstgras zal leggen op een terras bijvoorbeeld. Ook is de keuze van het soort kunstgras dat u wilt leggen heel belangrijk. Zo zijn er types op de markt die met mindere kwaliteit van vezels werken, minder vezels hebben of een kleinere kwaliteit van backing hebben. Hieronder zullen we kort even alle aspecten bespreken die te maken hebben met uw kunstgras!

 

Wat bepaalt er de kostprijs van de ondergrond van kunstgras!

Het belangrijkste voor kunstgras is dat er een waterdoorlaatbare, stevige ondergrond aanwezig is. Natuurlijk zijn niet alle ondergronden die geschikt zijn voor kunstgras waterdoorlaatbaar. Denk maar aan een terras of een plat dak of misschien een binnenruimte! maar als deze goed wateraflaatbaar zijn heeft dit natuurlijk geen problemen. ook kunnen er bijvoorbeeld bij een dakterras gewerkt worden met drainagematten waar er een waterafvoer gecreërd wordt. Het belangrijkste is dat er geen water blijft staan voor een lange tijd op het kunstgras.

Wanneer u bij een nieuwbouwwoning bijvoorbeeld een terras wilt aanleggen. kunt u vragen aan uw aannemer als hij de rest van de tuin ook wilt afgraven en een geschikte ondergrond al op hoogte wilt plaatsen. Zo worden de kosten gedrukt voor het wegvoeren van de grond en er geen 2 keer een minikraan ter plaatse komen.

Bestaand gazon vervangen

Wanneer het bestaand gazon moet weggevoerd worden, kunt u kiezen voor een andere ondergrond. Kunstgras kan op vele ondergronden geplaatst worden.
Hieronder kort enkele voorbeelden wat allemaal prijsinvloed de ondergrond allemaal heeft bij een gazon :


– Prijs van kunstgras op Stabilisé

Stabilisé raden wij het meest aan door z’n goede waterdoorlatendheid en stevigheid.
Hiervan zal de kostprijs van de stabilisé zelf iets hoger zijn dan met andere soorten ondergrond. Maar de prijs zit dan echt in de cement wat er in zand en gebroken puin niet zal inzitten. Als voordeel brengt dit mee dat er minder aarde zal weggevoerd moeten worden, wat allemaal invloed heeft op de prijs van uw kunstgras!

 

– Prijs van kunstgras op meng-granulaat/ gebroken puin

Wat ook een goede kunstgrasondergrond is, is de combinatie van meng-granulaat en gebroken puin. Het gebruik van een worteldoek boven de bestaande ondergrond voorkomt dat de onderplaat in de modder wegzakt. De kostprijs van deze ondergrond is goedkoper dan stabilisé, maar je hebt hiervoor 2 soorten granulaten nodig om de bovenlaag mooi egaal af te werken.

– Prijs van kunstgras op de Duva-dempingsplaat

Als u uw kinderen met een gerust hart wilt laten spelen op kunstgras, raden wij de Duva-Dempingsplaat aan! Deze kost ongeveer €10/m2, maar u wilt natuurlijk niet dat u kinderen pijn of blijvende littekens zouden hebben! Ook kan de Duva-dempingsplaat rechtstreeks op de bestaande ondergrond geplaatst worden. Dan is het niet nodig om met stabilisé of een andere ondergrond te werken. Natuurlijk zal deze dan zachter aanvoelen als je erover loopt en niet zo stevig zijn. De Duva-dempingsplaat kan ook gebruikt worden op stabilisé of een andere vaste ondergrond

– Prijs van kunstgras op scherp zand

De enige reden waarom je scherp zand boven een andere ondergrond zou gebruiken, is enkel om de kostprijs van kunstgras te drukken. Per ton of kubiek is scherp zand iets goedkoper dan andere gebruikte grondstoffen, maar dit brengt jammer genoeg enkele problemen met zich mee. De goedkopere prijs heeft z’n nadelen.

Via de perforaties van de latexrug van kunstgras kan er tot 50 liter water/m2 per minuut wegstromen. Bij een hevige regenbui kan er zand wegstromen. Wanneer er zware objecten op het kunstgras vallen, of er valt er zelf op, dan kunnen er putten ontstaan. We willen natuurlijk een oneffen kunstgrasveld vermijden, want dit valt nauwelijks zonder schade te herstellen.

Scherp zand beweegt ook onder de voeten waardoor er bij veel verkeer van mens of grotere huisdieren hoogteverschillen in uw gazon onstaan! Ook kunnen mieren graven onder zand en zullen ze na verloop van tijd nesten bouwen. Dat brengt uiteraard problemen met zich mee die we liever  vermijden! Veel mensen gaan er ten onrechte van uit dat zand op dezelfde manier blijft liggen als andere ondergronden, maar helaas is dit niet het geval!

 

– Prijs van een worteldoek en drukverdelend doek

Als u kiest voor een duurzame ondergrond, raden wij aan om een worteldoek te plaatsen, zodat de nieuwe ondergrond zich niet gaat vermengen met de oude. Hierdoor wordt ook kruid tegengehouden en heeft dit een drukverdelende werking.

Boven deze ondergrond is het gebruik van een drukverdelend doek ten sterkste aan te raden. Deze zorgt voor een mooi effen gazon en vermijdt het ontstaan van krakende geluiden als je over het kunstgras loopt. Het enige nadeel is dat wanneer huisdieren regelmatig hun behoefte doen, deze geur kan intrekken. Door het gebruik van geurneutra-korrels kunt u deze geur al sterk verminderen!

Zowel de kostprijs van een worteldoek en drukverdelend doek bedragen tussen de 1 en 2 euro, exclusief plaatsing.

Kunstgras geovliesdoek die vooral een drukverdelende werking heeft op de ondergrond van kunstgras en houdt ook mollen tegen

– Kostprijs van het kunstgras zelf

Goedkopere kunstgrassen bestaan, maar deze zijn dan vaak gepaard met mindere kwaliteit van vezels, backing en de grasmat in het algemeen. Er zijn al soorten kunstgras op de markt vanaf enkele euro’s per vierkante meter. Maar wij verkiezen om deze niet op te nemen in ons gamma, omdat wij het imago van een professioneel en kwaliteitsvol kunstgrasbedrijf willen behouden!

De prijs van ons kunstgras, ligt tussen de 15,95€/m2 en 42,95€/m2 (incl. BTW). Het prijsverschil zit voornamelijk in de soort en de hoeveelheid van de vezels die worden gebruikt. Zo zullen stevigere en duurzame vezels een hoger poolgewicht hebben. Vezels die meer gebruikt worden voor voornamelijk esthetische doeleinden, maar niet de veerkrachtigheid hebben van andere soorten., zullen een lager poolgewicht hebben. Wij bij Duva Grass proberen bij het ontwerpen en het kiezen van onze producten een zo goed mogelijke combinatie te bieden van deze 2 eigenschappen! Dit zult u ook zien als u onze producten ontdekt!

Ook is er een verschil naar hoeveel steken per lopende meter die gebruikt worden en op welke afstand 2 rijen steken van elkaar liggen. Dat zijn allemaal factoren die de kostprijs van uw kunstgras beïnvloeden. De backing van het kunstgras zorgt ervoor dat het kunstgras mooi op z’n plaats blijft en beschermt de vezels. Goedkopere varianten zijn vaak minder plooibaar. Het kunstgras voelt daardoor stijver aan en is onbuigzaam.

 

– Prijs van kunstgras inzanden

In andere artikelen hebben we het al gehad over de voordelen van kunstgras inzanden.
Het inzanden van kunstgras brengt natuurlijk wel een kostenplaatje met zich mee van enkele euro’s per m2 voor het zand. Ook moeten de nodige werkuren en de eventuele gebruikte machine’s worden meegeteld! Wij beschikken over een motorische borstelmachine, maar deze kun je ook huren bij de meeste verhuurbedrijven! Bij kleinere oppervlaktes kan je gebruik maken van een gewone harde borstel.

Wij hopen dat we jullie antwoord hebben kunnen geven op de meeste van jullie vragen in verband met de verschillende factoren die invloed hebben op de prijs van kunstgras. Bij verdere vragen, vul gerust het Duva Grass contactformulier in!