Kunstgras informatie

Korte geschiedenis van kunstgras

Kunstgras vezels

Vorm van de kunstgras vezels

De korte geschiedenis over het onstaan van kunstgras

Kunstgras bestaat al vele jaren. Door de jaren heen is de synthetische grasmat al veel veranderd. Waar het vroeger vooral gebruikt werd bij sporttoepassingen, zijn hedendaags zowel de residentiële als commerciële toepassingen van kunstgras ongekend. Niet alle kunstgras wordt op dezelfde manier gemaakt. Vergelijk zo verschillende specificaties en kwaliteiten, zodat u jouw kunstgras vind die zo dicht mogelijk aanleunt bij uw toepassing!

Hier bespreken we kort even de voor- en nadelen van verschillende materialen en vormen die gebruikt worden in kunstgras vroeger en nu. Deze kunnen allemaal effect hebben op de prijs van uw kunstgras.

Kunstgras vezels

Er zijn 3 grote soorten polymeren, namelijk polyamide(PA), polypropyleen(PP) en polyethyleen (PE).

Bij de eerste sporttoepassingen werden vooral polyamide vezels gebruikt wegens zijn uitstekende veerkracht. Echter werd al snel duidelijk dat polyamide vezels diverse nadelen hadden, zoals het veroorzaken van wrijvingsbrandwonden bij zware tackles, het verkleuren bij contact met chloor, elektrostatische ladingen en slechte brandwerendheid.

In de jaren tachtig werd een nieuw type kunstgras voor sportvelden geïntroduceerd en gemaakt van polypropyleengaren.  Tot op de dag van vandaag gebruiken wij nog steeds polypropyleenvezels voor de gekrulde draad in het kunstgras om zo een moseffect te creëren en om de grassprieten stevigheid te geven. Ook voorkomt het gebruik van polypropyleen in combinatie met instrooizand het mogelijk ontstaan van statische elektriciteit.

Zo kunt u er zeker van kan zijn dat uw favoriete grasmat veilig is voor u, uw gezin en uw huisdieren! Vanaf de jaren negentig werden polyethyleen vezels gebruikt. Dit is een iets zachtere grondstof en heeft een betere kleurechtheid in vergelijking met andere materialen.

Hoewel vrijwel elk materiaal dat in kunstgras wordt gebruikt , wordt behandeld met een UV- beschermende coating, zal polyethyleen een betere kleurvastheid vertonen dan polypropyleen of polyamide (nylon) vezels. Zo zie je dat polyethyleen veel duurzamer is dan eerdere gebruikte materialen van kunstgras. Het goede nieuws is dat het niet alleen volledig kind en huisvriendelijk is, het heeft ook geen sterke chemicaliën nodig om schoon te maken!

Tot op de dag van vandaag gebruiken wij nog steeds polyethyleen bij het maken van uw kunstgras wegens de sterke voordelen en de zachtheid van dit product.

Hoe wordt kunstgras gemaakt?

Kunstgras wordt getuft met dezelfde methoden die worden gebruikt bij het maken van tapijten.  Door het verschil in gebruikte grondstoffen voor kunstgras, kunnen deze op verschillende manieren vervaardigd worden. Kunstgrasvezels kunnen bijvoorbeeld in smalle vellen worden gemaakt of langs voorgevormde persen passeren om verschillende vormen van vezels te verkrijgen.

Over het algemeen verloopt het productieproces als volgt:

  • Eerst worden de “ingrediënten” van kunstgras met elkaar gemengd in een enorme trechter, voordat de kleurstoffen en chemicaliën worden gecombineerd, zodat het gras zijn kenmerkende groene tint heeft en immuun is voor schade ten gevolge van zonlicht.
  • Vervolgens wordt het mengsel in een grote stalen mixer gegoten die het mengsel roert tot het is ingedikt.
  • De vloeistof wordt vervolgens in een extruder geplaatst en komt eruit als een langwerpige, slanke draad om echte grassprietjes na te bootsen.
  • Hierna worden de strengen op een machine geplaatst en in een los touw gedraaid. Het slappe touw wordt strakker en geweven tot een garen.
  • Het garen wordt vervolgens in een naaimachine geplaatst waar een naald de onderkant van de grasmat doorboort en het garen in een lus aanbrengt. Honderden rijen steken zijn gemaakt. Na deze stap begint het er uit te zien als een grasveld die we bijna niet kunnen onderscheiden van echt.
  • Het kunstgras wordt vervolgens uitgerold en bedekt met latex aan de onderkant, waarna het door een oven gaat die ervoor zorgt dat de latex wordt uitgehard
  • Ten slotte wordt het kunstgras gewalst en verpakt.

Vorm van de kunstgras vezels

Eerder hebben we ook de 3 polymeren besproken. Nu zullen we het hebben over de vorm van de vezels die we gebruiken bij het vervaardigen van uw stukje kunstgras!  Het vervaardigen van verschillende vormen in de garen heeft als voordeel dat ieder stuk kunstgras verschillende toepassingen heeft. Zo heeft de ene een betere veerkracht, de andere voelt zachter aan nog een ander leunt esthetisch meer aan tegen natuurlijk gras…

De W- shape

Bij het vervaardigen van de Orlando Green, zochten we naar iets nieuws. Zo kwamen we in contact met de W-vormige vezel, waarvoor je waarschijnlijk een vergrootglas nodig hebt om dit te kunnen zien. 
Maar het werd meteen duidelijk dat we fantastische eigenschappen bereikten.  Het heeft een populair aantal functies die we terugvinden in andere soorten hoogwaardig synthetische grasmatten. Waaronder duurzaamheid, veerkrachtig, gebruiksvriendelijk, niet glanzend en geschikt voor commercieel gebruik.

W-vormige vezels zorgen voor het uiterlijk en textuur van natuurlijk gras. Met als verschil dat het geen onderhoud nodig heeft en er het hele jaar door gebruikt van gemaakt kan worden!

De M-shape

De superieure M-vormige vezel zorgt ervoor dat alle matige tot zware niveaus van voetverkeer kan verdragen.  De vorm van het blad maakt het mogelijk om druk uit te oefenen over verschillende afzonderlijke punten. Deze zeer kwalitatieve vorm is een perfecte optie voor installaties waar een extra duurzaamheid moet gegarandeerd worden.

Terwijl we voor iedere toepassing naar de perfecte oplossing streven, voelden we ons ook geneigd om een product te ontwikkelen met deze fantastische eigenschappen. De Marigold is dan ook het meest aan te raden voor toepassingen met intensief gebruik, waar het belangrijk is zowel esthetisch als duurzaam te zijn.

De Diamond shape

De Diamantvormige topvezel is een nieuw product in de kunstgraswereld die zorgt voor een zacht en luxueus gevoel, perfect voor elk gazon of gebied met weinig tot matig voetverkeer. Deze topvezel is dus ideaal wanneer u houdt van een prachtige toptuin, die dan nog eens vederzacht aanvoelt!

Waarom voor kunstgras kiezen?

Het is sterk aan te raden wanneer u van gras houdt, maar niet van de rotzooi, modder en het onderhoud die natuurlijk gras met zich meebrengt.

We zijn hier om u te helpen adviseren welk kunstgras er het best voor uw toepassing past, zodat u een gemakkelijk te onderhouden oppervlak krijgt met zachtheid, genot en kleur van echt gras. Iedereen kan het nieuwe gazon gebruiken en ervan genieten! Kinderen en huisdieren kunnen erop spelen, je kunt erop zitten, genieten met vrienden en familie en het ziet er weelderig uit in alle weersomstandigheden. Dus het maakt niet uit of we midden in een hete, droge zomer zijn of in een natte, vochtige winter!

Als u op zoek bent naar kunstgras van de hoogste kwaliteit om uw gazon te transformeren in een onderhoudsarme, bruikbare ruimte voor het hele gezin, bent u bij ons aan het juiste adres! We hebben ons gevestigd als toonaangevende leverancier van kunstgras! Ook beschikken wij over zowel de nodige kennis als de juiste partners om al uw realisaties waar te maken!

Ontdek onze producten.