Kunstgras leggen op stabilisé

Kunstgras kan je leggen op vele ondergronden. Hieronder zullen we een voorbeeld geven van een gazonrenovatie waar het kunstgras zal geplaatst worden op stabilisé.

Stap 1: Verwijder de bestaande ondergrond

Als u succesvol kunstgras wil leggen, is het belangrijkste een waterdoorlaatbare, vlakke en stabiele ondergrond. Verwijder het bestaande gazon en graaf het uit tot 8-15 cm onder de gewenste afwerkhoogte. Deze stap kan u zowel manueel als machinaal doen (spade, graszodensnijder, minikraan…). In sommige tuinen kunt u, afhankelijk van de bestaande niveaus, gewoon het bestaande gras verwijderen, wat ongeveer 30-40 mm hoogte in beslag zal nemen en vanaf daar +8 cm opbouwen.

Stap 2: Zorg voor afbakening van het kunstgras

Als er geen bestaande harde rand of muur rond de rand van uw gazon is, moet u 1 of andere vorm van borging installeren. Hiervoor kunt u behandeld hout, stalen randen, houten dwarsliggers of een betonnen afbakening gebruiken. Afbakening van het kunstgras is belangrijk zodat er geen vuil onder het kunstgras kan terechtkomen en het kunstgras mooi op z’n plaats blijft. Bij een houten afbakening kan je het kunstgras hier ook op bevestigen.

Stap 3: Zorg voor een houten omkadering of werk met azobé paaltjes

Bij grotere tuinen kan kunstgras wel eens krimpen of uitzetten bij grote temperatuurverschillen. Natuurlijk willen we vermijden dat uw grasmat niet meer mooi langs de beboording aansluit bij grotere oppervlaktes. Bij stabilisé kan het lastig zijn om u-pinnen te bevestigen in de ondergrond. Daarom raden wij aan een houten kader te maken in het gazon of om langs de boorden en in de hoeken azobé paaltjes te plaatsen op de hoogte waar de stabilisé zal komen. Na het leggen van uw kunstgras kunnen we dan door middel van schroeven deze bevestigen aan de houten omkadering of azobé paaltjes

Stap 4: Anti onkruiddoek (optioneel)

Alvorens de stabilisé te plaatsen, adviseren wij om ook een anti-onkruiddoek te plaatsen. Best wordt er met overlappende randen gewerkt zodat het onkruid zeker geen kans krijgt! Deze kun je indien gewenst vastleggen met onze kunstgrashaken.

Stap 5: Plaatsen van de onderlaag

Voor het plaatsen van de waterdoorlaatbare, vlakke en stabiele ondergrond raden wij aan stabilisé (een mengsel van zand en 100-150 kg cement/kubieke meter) te gebruiken. Deze moet je vervolgens met een trilplaat goed vast trillen en vlak harken. Dit is volgens ons de meest duurzame methode wanneer je kunstgras wil aanleggen. Best is 1-2 cm onder de gewenste afwerkhoogte te blijven.

Stap 6: Installeer het geotextiel

Vlak voor je kunstgras wil leggen, raden we een extra onkruidmembraan aan. Niet alleen als extra bescherming tegen onkruid, maar ook als het helpt om de onderkant van je Duva Grass te beschermen en een knapperig geluid onder je voeten te voorkomen wanneer je over je kunstgrasveld loopt. Net als bij de eerste laag onkruidmembraan , overlapt u de randen om ervoor te zorgen dat onkruid niet tussen twee stukken kan doordringen. Speld het membraan vast aan de rand of zo dicht mogelijk en trim het overtollige materiaal. Het is erg belangrijk om ervoor te zorgen dat het membraan plat ligt, omdat eventuele rimpelingen in het membraan zichtbaar kunnen zijn door uw kunstgras.

Stap 7: leggen van het kunstgras

Bij het meten van uw kunstgras zorgt u best voor een veilige marge van 5 cm die achteraf kan weggesneden worden. Best snijdt u met een klein uitschuifbaar mes zodat er geen vezels worden afgesneden. Het mooiste resultaat krijgt u als u naar de kunstgrasvezels toe kijkt. Indien er kunstgras met elkaar moet verbonden worden zorgt u voor één en de zelfde vezelrichting. En plaats deze op 1-3mm van elkaar.

Stap 8: Versterk de naden en de randen

Als dat goed gebeurt, moeten de naden onzichtbaar zijn. Vouw beide stukken gras ongeveer 300 mm terug om de latexrug te onthullen. Knip 3 steken af van elk stuk gras en zorg ervoor dat je in een rechte lijn snijdt. Vouw vervolgens elk stuk terug en controleer of de twee stukken gras elkaar raken. Er moet een consistente tussenruimte van 1-3 mm zijn. Zodra beide stukken correct zijn geplaatst, vouwt u het gras er weer overheen om de latexrug te onthullen. Rol de verbindingstape (met de glanzende kant naar beneden) tussen de twee rollen uit en breng de lijm (indien geen kleefband wordt gebruikt ) aan op de verbindingstape. Vouw elk stuk gras voorzichtig terug en zorg ervoor dat de grasvezels de kleefstof niet raken. Zorg voor goed contact tussen het gras en de lijm door voorzichtig langs de verbinding te lopen. Ook kan er gebruik worden gemaakt van bijvoorbeeld houten planken met stenen of een ander gewicht zodat er tussen het kunstgras en de verbindingstape een mooie constante drukking is. Laat de lijm vervolgens voldoende lang harden (tussen 4-24 uur, afhankelijk van de weersomstandigheden en het soort lijm die je gebruikt).

Stap 9: leggen van kunstgras verbindingen

Rol de verbindingstape (met de glanzende kant naar beneden) tussen de twee rollen uit en breng de lijm (indien geen kleefband wordt gebruikt ) aan op de verbindingstape. Vouw elk stuk gras voorzichtig terug en zorg ervoor dat de grasvezels de kleefstof niet raken . Zorg voor goed contact tussen het gras en de lijm door voorzichtig langs de verbinding te lopen. Laat de lijm vervolgens voldoende lang harden (tussen 4-24 uur, afhankelijk van de weersomstandigheden). Bij gebruik van een houten omkadering of azobé paaltjes kan je deze nu met vijzen bevestigen. Dit zal er voor zorgen dat het kunstgras het hele jaar door mooi op zijn plaats zal blijven!

Stap 10: Kunstgras inzanden (bij nieuwste soorten niet nodig!)

Voor een optimaal en duurzaam gebruik van uw kunstgras adviseren wij om 5-8 kg silicazand/m2 tegen de vezelrichting in te borstelen na het leggen van uw kunstgras. Bij sommige soorten mag er meer zand worden ingestrooid, vraag daarom altijd naar de hoeveelheid zand die er mag worden ingestrooid!

Hieronder geven wij even de korte
voordelen van het inzanden van kunstgras.
– Kunstgras blijft beter op zijn plaats
– Tijdens warme zomerdagen zal het uw gazon koeler houden
– Voorkomen van uitzetten
– Het extra beschermen van de kunstgrasvezels
– Vermindert de kans op statische elektriciteit in kunstgras
– …

Stap 11: Geniet van uw kunstgras

 

Neem contact op met het Duva Grass team als je toch nog vragen zou hebben. We staan steeds paraat om u te helpen!